söndag 31 mars 2013

Marits glömda marängtårta, 8 port

5 st äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Till formen
1 msk matmargarin
1 dl kokos, riven
Till garnering
2 dl vispgrädde
50 gram mörk choklad
 frukt el bär efter smak; kiwi, jordgubbar,hallon,ananas
Ugn: 250 Grader


  1. 1. Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en form med löstagbar botten ca 24 cm i diameter. Beströ den rikligt med kokos. Blanda alla ingredienser till tårtan i en bunke/skål och vispa länge med elvisp till väldigt hårt skum.
  2. 2. Vänd ner marängskummet i den kokosbeklädda formen. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och stäng samtidigt av ugnen. Låt formen stå minst 5 timmar i den avstängda ugnen. OBS: Öppna ej ugnsluckan !!! Den kan gärna stå kvar i ugnen hela natten!
  3. 3. Tårtan blir nästan som en skål - lite nedsjunken i mitten. Vispa grädden och bred ovanpå tårtan. Garnera med bär och hyvlad blockshoklad. Man kan också göra så att man garnera med tex jordgubbar och serverar vispad grädde upptill.
  4. 4. Än om tårtan är marängbotten så är den inte "sliskigt" söt i smaken. Med lättsockrade bär el frukter och vispad grädde blir det frisk smak. Inte dumt påhitt av en sömngångare iaf! Nybakad tårta till frukost...eller som överraskning till jobbarkompisarna!
  5. 5. Jag brukar baka denna tårtan när man bakat annat och fått över äggvitor. Den går bra att förvara i frysen i väl tillsluten påse. Då fixar man snabbt lite extra till fikan!
Serveringsförslag: Vispad grädde,frukt, bär tex jordgubbar,hallon,blåbär, melon,ananas,kiwi

http://www.kokaihop.se/recept/marits-glomda-marangtarta-2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar